Menú

Marc Gaixas Masferrer

Innovación, comunicación y marketing

200 metres de platja.

El passat 25 de gener es va celebrar el «Camp d’Innovació Social» organitzat per Servei Solidari, Ajuntament de Mataró i TecnoCampus. Un camp que buscava donar resposta a les necessitats de la ciutat mitjançant la co-creació de solucions amb alumnes de l’Escola Pia de Mataró, Escola GEM i l’Institut Thos i Codina.

Vaig tenir el plaer de mentoritzar l’equip format per Alék Ruiz i Auger Móra (Escola Pia Mataró), Joel Jimenez i Martí Almerich (Escola GEM) i Amiel i Núria Garcia (Institut Thos i Codina).

El repte treballat va ser «Mar en valor», un repte proposat per l’Ajuntament de Mataró, que perseguia posar en valor la platja de Mataró i transformar-la en referent. Aquest repte, va comportar complicacions alhora de buscar la diferenciació respecte els dos grans pols turístics de Catalunya (Barcelona i Costa Brava). Dos pols que geogràficament, convertien el mar de Mataró en una ubicació amb falta d’atractiu i infravalorada. Aixi doncs, l’equip va decidir buscar la diferenciació en quelcom que aquest dos grans pols mencionats anteriorment no poguessin oferir.

Mitjançant un brainstorming, l’equip va arribar a la conclusió que el mar de Mataró tenia que resoldre totes aquelles problemàtiques que Barcelona i Girona no podien resoldre; seguretat, massificació, sostenibilitat, respecte, igualtat, etc… Per a fer-ho, es va crear el que anomenem la «platja procomú», una platja que fos de tots i de ningú, on els usuaris poguessin decidir democràticament el que passava en aquell espai.

Així doncs, es va proposar crear una prova pilot en un espai de 200 metres de platja procomú a la platja de Mataró, on sota un manifest redactat pels agents de la quàdruple hèlix del territori, es marcaven com hauria de ser la platja i mitjançant les assemblees es decidia quines accions s’haurien de dur a terme per aconseguir-ho.

Així doncs, aquest joves alumnes de Batxillerat i Cicles Formatius, havien convertit un espai històricament gestionat per l’administració local, en el que podria ser la primera platja gestionada per la comunitat i on la gent podia decidir; les normatives, si caldria posar horaris depenent de l’ús, regular els serveis que si ofereixen (i la qualitat dels mateixos), decidir quins valors (ambientals, no discriminació, accessibilitat, igualtat, etc..) hauria de tenir aquell espai, decidir com millorar la seguretat i molt altres iniciatives més.

 

I tu, com vols que sigui la teva platja? Deixa el teu comentari.

Deja un comentario