Menú

Marc Gaixas Masferrer

Innovación, comunicación y marketing

Seguim caminant?

Quan algú estudia medicina és probable que acabi essent metge, quan algú estudia dret segurament pugui exercir d’advocat i quan algú estudia enginyeria segurament acabi exercint d’enginyer.

Però, que passa amb els que estudiem administració d’empreses i/o marketing, què som nosaltres?

Aquesta és la pregunta que ens vàrem fer el passat 5 de juliol a la graduació de la promoció 2018-2019 de la «Doble titulació en AdE i Gestió de la Innovació + Marketing i Comunitats Digitals». Una pregunta a la qual responem sense por dient que som; els encarregats d’adaptar-nos a les noves feines en un món digitalitzat i globalitzat, les persones que han d’entendre i vetllar per resoldre les noves necessitats globals, una generació que ha de lluitar per combatre la precarietat laboral dels més joves fent valer el seu talent i la seva perseverança, els responsables de crear noves empreses més sostenibles, responsables, ètiques i sobretot més honestes (també d’adaptar les empreses ja existents), els agents que han de revertir la situació d’un planeta en decadència on una mala distribució dels recursos (econòmics, materials, naturals, etc…) està acabant amb l’ecosistema ecològic i social, etc…

Un camí que no podem fer sols. Un camí que hem de recórrer plegats amb la col·laboració de l’empresa, l’administració i la universitat. Un camí que passa perquè aquestes institucions apostin pel talent jove, un camí que implica apostar pel futur adaptant-lo al present.

Alguns ens diuen que ara comença una nova etapa a les nostres vides on l’entrada al món laboral serà una nova aventura. A tots ells, voldria dir-los que no comença una nova aventura, el que fem és continuar un camí que portem més de 20 anys recorrent i que volem recórrer juntament amb totes aquelles persones i entitats que en algun moment han recorregut camí amb nosaltres.

Enhorabona a tots els graduats i graduades de la promoció 2018-2019, seguim caminant?

El bot.

Us presentem la #LaIA (homenatge a Laia l’Arquera i la Intel·ligència Artificial), l’assistent mataronina. Un bot integrat a #Telegram que ajuda a les veïnes de la ciutat a gestionar incidències, consultar informació i realitzar tràmits. Una idea sorgida a #SOMHackathon!

Una solució tecnològica accessible a la ciutadania gràcies a la seva adaptació per aplicacions de missatgeria instantània que ja compten amb milions d’usuaris com #Telegram. Molt fàcil de replicar a territoris, gràcies a la fàcil integració amb les BBDD de les AA.PP.

Una solució tecnològica que posa les persones al centre, fent-los particeps i agents actius en la detecció i resolució d’una problemàtica. Alhora millora la comunicació entre ciutadà i administració, convertint-la en semi-instantània.

Comptant amb la potencialitat d’agilitzar gestions burocràtiques i reduir conflictes socials als barris, gràcies a la ràpida detecció d’incidències, desperfectes o falta d’informació. Molt bona feina programada per en Jaume, en Pere, l’Edo i en Guillem.

200 metres de platja.

El passat 25 de gener es va celebrar el «Camp d’Innovació Social» organitzat per Servei Solidari, Ajuntament de Mataró i TecnoCampus. Un camp que buscava donar resposta a les necessitats de la ciutat mitjançant la co-creació de solucions amb alumnes de l’Escola Pia de Mataró, Escola GEM i l’Institut Thos i Codina.

Vaig tenir el plaer de mentoritzar l’equip format per Alék Ruiz i Auger Móra (Escola Pia Mataró), Joel Jimenez i Martí Almerich (Escola GEM) i Amiel i Núria Garcia (Institut Thos i Codina).

El repte treballat va ser «Mar en valor», un repte proposat per l’Ajuntament de Mataró, que perseguia posar en valor la platja de Mataró i transformar-la en referent. Aquest repte, va comportar complicacions alhora de buscar la diferenciació respecte els dos grans pols turístics de Catalunya (Barcelona i Costa Brava). Dos pols que geogràficament, convertien el mar de Mataró en una ubicació amb falta d’atractiu i infravalorada. Aixi doncs, l’equip va decidir buscar la diferenciació en quelcom que aquest dos grans pols mencionats anteriorment no poguessin oferir.

Mitjançant un brainstorming, l’equip va arribar a la conclusió que el mar de Mataró tenia que resoldre totes aquelles problemàtiques que Barcelona i Girona no podien resoldre; seguretat, massificació, sostenibilitat, respecte, igualtat, etc… Per a fer-ho, es va crear el que anomenem la «platja procomú», una platja que fos de tots i de ningú, on els usuaris poguessin decidir democràticament el que passava en aquell espai.

Així doncs, es va proposar crear una prova pilot en un espai de 200 metres de platja procomú a la platja de Mataró, on sota un manifest redactat pels agents de la quàdruple hèlix del territori, es marcaven com hauria de ser la platja i mitjançant les assemblees es decidia quines accions s’haurien de dur a terme per aconseguir-ho.

Així doncs, aquest joves alumnes de Batxillerat i Cicles Formatius, havien convertit un espai històricament gestionat per l’administració local, en el que podria ser la primera platja gestionada per la comunitat i on la gent podia decidir; les normatives, si caldria posar horaris depenent de l’ús, regular els serveis que si ofereixen (i la qualitat dels mateixos), decidir quins valors (ambientals, no discriminació, accessibilitat, igualtat, etc..) hauria de tenir aquell espai, decidir com millorar la seguretat i molt altres iniciatives més.

 

I tu, com vols que sigui la teva platja? Deixa el teu comentari.

La menció especial.

Molt contents d’haver rebut la menció especial en els premis UPF Emprèn 2018 de la Universitat Pompeu Fabra – Barcelona pel projecte «Fly Me To The Moon».

Un premi que reconeix la singularitat del projecte. Projecte que vol transformar la manera en què ens acomiadem dels nostres éssers estimats, enviant les cendres d’un difunt a l’espai i creant un nínxol digital, que geocalitza el punt d’alliberament i crea un llibre de records virtual.

Estem molt agraïts i molt contents, de veure que la universitat on estudiem, i que representem amb orgull, aposta a parts iguals per: la viabilitat econòmica, la disruptivitat, la sostenibilitat i la innovació. Sens dubte aquest és el camí a seguir per millorar la societat i l’estat del nostre planeta finit.

Enhorabona a totes les participants i guanyadores de UPF Emprèn 2018 i moltes gràcies a tots aquells que formeu part d’aquest projecte.

Descobreix el projecte: https://lnkd.in/gmV-g-j